معایب خیال پردازی کودک چیست؟
این امری عادی است که هر چند وقت یک بار در افکار خود گم شوید. کارشناسان تخمین میزنند که ما حدود 47 درصد از ساعتهای بیداری خود را به رویاپردازی میگذرانیم، در حالی که اجازه میدهیم ذهنمان سرگردان شود، لحظهای از دنیای اطرافمان پرت میشویم. با این حال، اگر رویاهای شما آنقدر شدید است که در زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می کند، ممکن است خیال پردازی ناسازگاری داشته باشید .
رویاپردازی ناسازگار چیست؟
گاهی اوقات به عنوان اختلال رویاپردازی 2 شناخته می شود، رویاپردازی ناسازگار شرایطی را توصیف می کند که در آن فرد به طور منظم رویاهای شدید و بسیار حواس پرتی را تجربه می کند - در واقع به قدری حواس پرت کننده است که ممکن است فرد با کار یا افرادی که در مقابلش قرار دارند دست نکشد. این رویاهای روزانه ممکن است توسط رویدادهای واقعی زندگی 4 یا محرک هایی مانند صدا، بو، موضوع گفتگو یا فیلم ایجاد شود.
رویاپردازان ناسازگار ممکن است از واقعیت جدا شوند تا خود را به طور کامل در رویاهای خود جذب کنند و ممکن است ناآگاهانه این رفتار را انجام دهند یا برای شخصیت های رویای خود دیالوگ صحبت کنند. محتوای رویاهای روزانه بسیار دقیق و خارق العاده است. برخی از آنها به عنوان یک سریال صابون توصیف شده اند، در حالی که برخی دیگر نسخه ایده آلی از خیالباف را ارائه می دهند.
رویاپردازی ناسازگار ممکن است به عنوان یک استراتژی مقابله ای در پاسخ به تروما ایجاد شود. دنیای درون ممکن است احساس امنیت بیشتری نسبت به تجربه بیرون داشته باشد. برای مثال، افرادی که رویاپردازی ناسازگار داشتند، در طول قرنطینه کووید-19 بیشتر درگیر این رفتار میشوند. آنها احساس می کردند کمتر می توانند میل خود را به رویاپردازی کنترل کنند و وضوح رویاهایشان تشدید شد.
رویاپردازی ناسازگار اولین بار در سال 2002 تعریف شد و هنوز در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-5) به رسمیت شناخته نشده است. شیوع رویاپردازی ناسازگار ناشناخته است، اما به نظر می رسد این وضعیت در میان افراد مبتلا به اضطراب، افسردگی یا اختلال وسواس فکری- جبری شایع تر است. بیش از نیمی از خیالبافان ناسازگار دارای اختلال سلامت روان هستند.
علائم رویاپردازی ناسازگار
علائم رویاپردازی ناسازگار ممکن است شامل موارد زیر باشد:
رویاهای شدید و واضح که به صورت داستان با شخصیت ها، تنظیمات و خطوط داستانی ارائه می شوند
رویاهایی که توسط رویدادهای دنیای واقعی یا محرک های حسی ایجاد می شوند
حالات ناخودآگاه صورت، حرکات تکراری بدن، یا صحبت کردن یا زمزمه کردن که همراه با خیالبافی است.
رویاهایی که چند دقیقه تا چند ساعت طول می کشند
میل شدید یا اعتیادآور برای ادامه رویاپردازی
مشکل در تمرکز و تکمیل کارهای روزانه به دلیل رویاهای روزانه
مشکل خواب
یک فرد می تواند یک یا چند مورد از این علائم را نشان دهد.
معایب خیال پردازی کودک چیست؟
[caption id="attachment_1984" align="aligncenter" width="800"] معایب خیال پردازی در کودکان[/caption]
اگر کودک شما بیش از اندازه خیال پردازی کند، آسیب های روحی و جسمی شدیدی به او وارد میشود.
- از معایب خیال پردازی کودک میتوان به مشکلات ذهنی اشاره کرد.
- گاهی اوقات مشکلات ذهنی میتواند بیانگر اختلالات نورولوژیکی مانند بیش فعالی، اسکیزوفرنی، اوتیسم و ... باشد.
- اگر کودک غرق در خیال پردازی شود، عملکرد ذهن او کاهش پیدا کرده و نمیتواند رفتار معمولی از خود نشان بدهد.
معمولا یکی از دلایل خیال پردازی های کودکان کم توجهی والدین به کودکانشان میباشد. بنابراین اگر خیال پردازی در کودکان بیش از اندازه معمول باشد، بهتر است با مشاوره کودک در این زمینه مشورت کنید.
نشانه های خیال پردازی کودکان
سوالات کودکان
گاهی اوقات برخی از فرزندان در مورد موضوعات مختلفی مانند خدا، طبیعت، بهشت، جهنم و ... سوال میپرسند و اگر از آن ها بخواهید تا در مورد افکارشان صحبت کنند، پاسخی فانتزی میدهند. این گونه سوالاتی که مربوط به فلسفه و چگونگی زندگی میشود، یکی از نشانه های خیال پردازی کودک است.
رویاهای کودکان
[caption id="attachment_1985" align="aligncenter" width="800"] رویاهای کودکان نشانه خیال پردازی[/caption]
کودکانی که اهل رویا پردازی و صحبت کردن در مورد موضوعات مختلف هستند و یا شب ها زیاد خواب میبینند، معمولا کودکان خیال پردازی هستند. از آنجایی که کودکان نمیتوانند میان واقعیت و تخیل تفاوتی قائل شوند، والدین باید به آن ها بفهمانند که هر آنچه دیده اند خواب بوده است و با دنیای واقعی فاصله دارد. همچنین گاهی اوقات قصه گویی برای کودک، ذهن او را برای خیال پردازی و رویا بافی تحریک میکند.
نقاشی های کودکان
نقاشی کودکان نشان دهنده آن چیزی است که در ذهنشان میگذرد. تخیل کودک همان تصویری است که در دفتر نقاشی پیاده سازی میکند. اگر فکر میکنید نقاشی های فرزندتان با سایر کودکان متفاوت است و مفاهیم و معانی عمیق تری را در خود جای داده است، قدرت تخیل در کودک شما بالاست. در برخورد با نقاشی های او کاملا هوشمندانه رفتار کنید. او را تشویق کنید و از فرزندتان بخواهید در مورد نقاشی اش به شما توضیح بدهد. از این طریق شما متوجه میشوید که در ذهن فرزندتان چه افکاری میگذرد. همچنین نقاشی کردن باعث پرورش خلاقیت در کودکان میشود.
بازی های کودکان
بازی بهترین موقعیت برای پی بردن به افکار و تصورات فرزندتان است. معمولا کودکان در حین بازی بلند بلند فکر میکنند و داستان های زیادی برای خود میسازند. آن ها اسباب بازی هایشان را بر اساس همین داستان ها به کار میگیرند و بازی میکنند. توجه و زیر نظر گرفتن بازی های خیالی کودکان به شما کمک میکند تا به اعماق تفکرات فرزندتان پی ببرید.
استدلال کودکان
[caption id="attachment_1986" align="aligncenter" width="800"] نقش استدلال های کودکانه در خیال پردازی[/caption]
گاهی اوقات ممکن است فرزندتان را به خاطر انجام کار اشتباهی دعوا کرده باشید و او را بازخواست کنید. اما فرزندتان به شما پاسخی میدهد که در اوج عصبانیت خنده تان میگیرد. کودکانی که برای انجام کارهایشان دلایل و استدلال های فانتزی دارند، کودک خیال پرداز محسوب میشوند. این کودکان انگار در عالمی دیگر سیر میکنند و از نظر آن ها کارهایشان درست است و مشکلی ندارد. البته سطح پاسخ سوالات به میزان خیال پردازی های کودکان بستگی دارد.
بازی با دوست خیالی
یکی دیگر از نشانه های خیال پردازی کودک، زندگی با دوست خیالی است. دوست خیالی کودک همیشه همراه فرزند شماست. ممکن است شما متوجه شده باشید که فرزند شما ظاهرا با فرد غیر واقعی حرف میزند، بازی میکند و او را به شما معرفی میکند. یکی از متداول ترین شکل خیال پردازی های کودکان، داشتن دوست خیالی است. البته این موضوع جای نگرانی ندارد و کودک بعد از یک مدت کوتاه دوست خیالی خود را رها میکند.
منبع
https://familico.ir/daydreaming-in-children/
https://www.sleepfoundation.org/mental-health/maladaptive-daydreaming