ازدواج خوب هنوزم هست؟
ازدواج را میتوان پدیدهای معرفی کرد که سرشار از احساسات متفاوت مانند ترس ، هیجان ، کنجکاوی ، علاقه تردید و ... است . شاید در دهه های پیش ازدواج ها هرگز به پیچیدگی و سختی الان نبود و تنها به روش سنتی شکل می گرفت که آمار موفقیت نیز در آن بسیار بیشتر بود . اما دگرگونی های فرهنگی ، اجتماعی ، اقتصادی و پیچیدگی های زندگی نسبتا مدرن امروزی شرایطی را ایجاد کرده است که مشاوره های ازدواج به یک مقوله پیچیده با جوانب و حواشی بسیار تبدیل شود که نتوان مسئله ازدواج را به سادگی گذشته مطرح و در مورد آن تصمیم گرفت .
تاکیدها و حساسیت هایی که در مورد ازدواج مطرح است به دلیل آمار بالای طلاق در جامعه میباشد . آماری که هشدار می دهد بررسی مسئله ازدواج ها نیازمند توجه بیشتر به همه لایه ها و جوانب مختلف آن است قابل انکار نیست که روز به روز انسان ها و شخصیت آنها در حال پیچیده شدن می باشد پیچیدگی هایی که شناخت آنها را با مشکل روبرو می کند و چنین به نظر می آید که با پیش تر رفتن در دنیای مدرن امروزی به لایه های شخصیتی انسان ها افزوده می شود و همین امر تناسب بین انسان ها را سخت تر کرده است .
در کنار این مسئله ، با گسترش روابط اجتماعی و دنیای الکترونیک ، دیدگاه مردم به زندگی مشترک ، اهداف و خواسته های افراد در مورد همسر و ازدواج ها بسیار تغییر کرده است چنان که هر روز شاهد کاهش آمار ازدواج و افزایش سن ازدواج هستیم .
پاسخ به سوالات :
هرگاه سخن از ازدواج به میان می آید هزاران سوال در ذهن افراد نقش می بندد که هرکدام به جنبه خاصی از ازدواج اشاره دارد . برخی از این سوالات شامل موارد زیر هستند . هدف از ازدواجهای امروزی چیست ؟ بهترین زمان ازدواجی موفق چه زمانی است ؟ بهترین شرایط برای ازدواج ها چیست ؟ مهمترین معیارها در ازدواج چه هستند ؟ چه چیزهایی می توانند ضامن ازدواجی موفق باشند ؟ چگونه فرد مناسب خود را برای ازدواجی موفق پیدا کنیم و ... .
اینها سوالاتی هستند که ذهن ما را در مورد ازدواج حتما به خود درگیر خواهند کرد شاید به برخی از آنها بتوان به سادگی پاسخ داد اما قطعاً سوالاتی هستند که پاسخ آنها نمی تواند ساده و ابتدایی باشد سوالاتی که نیازمند دانش کافی ، مهارت و تجربه در این باره هستند ، برای مثال تناسب بین شخصیت افراد که آیا می توانند در کنار یکدیگر زندگی مسالمت آمیز و در تعالی داشته باشند یا خیر . تشخیص این مسئله گاه از قدرت تشخیص فرد خارج و دچار نوعی گمراهی میشود .
در این جا میتوان به اهمیت مشاوره قبل از ازدواج پی برد . کارشناسان و روانشناسانی که در خصوص مشاوره خانواده ، ازدواج ها و روابط اجتماعی فعالیت میکنند بر اثر کسب دانش و سال ها تجربه در این زمینه و بر اساس اصول علم روانشناسی در خصوص انسان ازدواج ها و روابط بین انسانی می توانند با تشخیص فاکتورهای اصلی در شخصیت افراد و سنجش این فاکتورها و معیارها تشخیص دهند که آیا سازگاری لازم و کافی می تواند بین دو تیپ شخصیتی شکل بگیرد یا خیر . از این رو میتوان قبل از تصمیم گیری با شرکت در جلسات مشاوره ازدواجها به نتیجه بهتری دست پیدا کرد .
شرایط ازدواج
شرایط ازدواج یکی از جنبه های مورد بحث در زمینه ازدواجها میباشد که شامل جنبه های اجتماعی ، اقتصادی و شخصیتی خاص خود میشود . شرایط ازدواج در مورد دختران با پسران تفاوت های خاص خود را دارد اما در مواردی نیز دارای نقاط مشترک هستند همینطور شرایط ازدواجی از فردی به فرد دیگر متفاوت است . شرایط ازدواج را میتوان از جنبه دیدگاه فرد برای انتخاب همسر و یا شرایط خود فرد برای اقدام به ازدواج بررسی کرد .
شرایط ازدواج را هرگز نمیتوان برای شخصی دیکته کرد و نمیتوان گفت شخص با داشتن موارد خاصی می تواند در مورد ازدواج اقدام کند . همانگونه که شاهد هستیم برخی با داشتن شرایط به ظاهر ایده آل موفق به ازدواج نشده اند حال آنکه فردی با شرایطی نه چندان مطلوب توانسته است تشکیل خانواده دهد . از این رو شرایط ازدواج برای یک فرد می تواند ساده و قابل وصول و برای دیگری سخت و پیچیده باشد اما به طور کل در مورد ازدواجها یک سری شرایط و ایده آل ها و ملاک ، به صورت پیش فرض برای تشکیل یک ازدواج موفق وجود دارد .
انواع شرایط ازدواج
برخی از این شرایط به ویژگی های فردی شخص بر میگردد و برخی دیگر به شرایط اجتماعی و مادی او مربوط است . از مهمترین شرایط ازدواجها که هم در مورد پسران و هم در مورد دختران صدق می کند و می توان گفت در اولویت هستند می توان به بلوغ فرد اشاره کرد . این بلوغ شامل بلوغ جنسی ، فکری و بلوغ اجتماعی می باشد ، یعنی فرد باید کاملا از نظر روحی روانی و شخصیتی پذیرای زندگی مشترک باشد ، بتواند مسئولیت زندگی مشترک را به درستی بپذیرد ، مهارت زندگی را در خود احساس کند ، علاقه و تمایل به خانواده و تشکیل زندگی مشترک را داشته باشد ، درک درستی از چیستی زندگی مشترک و تعهدات آن داشته باشد و بتواند در کنار زندگی مشترک نقش اجتماعی خود را در جامعه به درستی ایفا کند .
بدون شک تا زمانی که فرد بلوغ لازم را در موارد گفته شده پیدا نکند شرایط ازدواجها را نخواهد داشت . از شرایط ازدواج می توان به جنبه مادی آن اشاره کرد . منظور از جنبه مادی صرفا پول و درآمد نمی باشد . از شرایط ازدواج مادی که امروزه در توقعات افراد مطرح است می توان به داشتن زیبایی ظاهری ، موقعیت اجتماعی ، موقعیت شغلی ، تحصیلات ، درآمد و در مورد پسران خدمت سربازی اشاره کرد .
موارد گفته شده از جمله شرایط ازدواج می باشد که به طور معمول مورد انتظار هستند . اما در مواردی نیز شرایط ازدواجها نسبی و سلیقه میشود یعنی ممکن است تحصیلات و یا میزان درآمد برای طرف مقابل در شرایط ازدواج مطرح نباشد و تاکید او بر تناسب شخصیتی و فرهنگی باشد و بر عکس ... .
منبع : psychology.avije.org